В днешно време се намират различни видове четки за декорации в маникюра. Как да изберем правилната четка за нас е един от най-често задаваните ми въпроси от курсистите ми. За да изберем подходящата четка трябва да знаем разликата между тях и за какво ще я използваме в маникюра. Дали ще е за направата на декорации или направа на маникюр. Съществуват четки от:

  • естествен косъм
  • синтетичен косъм

Изборът на четка се определя от материала с който ще работим. Четките от естествен косъм са меки и са подходящи за по-течни продукти – като акварел, акрилни бои. Четките от естествен косъм ‘Колински” са изработени от опашката на самур. При работа с акрил в ноктопластиката по-подходящи са четките от естествен косъм.
Четките от изкуствен косъм са направени от синтетична смола. Те са по-твърди. Основно се използват при работа с гел за направата на ноктопластика. А за рисуване на декорациите в маникюра са подходящи при работа с гел боя. гел лак.

От към видове четки това са най-използваните четки в маникюра:

 

 

Детайлна четка – Подходяща за детайлни щрихи, орнаменти, тънки линии. Има различни дължини. Тази четка е двойна детайлна четка 9-11мм.

 

 

 

 

 

Плоска четка– подходяща е за нанасяне на гел и за декорации в техниката “One Stroke”

 

 

 

 

Четка за пигменти-тази четка е изключително удобна и специално разработена за нанасяне на декоративни елементи. С нея много лесно и без да се развали лака се нанасят пигменти, брокат и др. декоративни елементи.

 

 

Силиконовата четка е подходяща за направата на декорации с пластелин

 

 

 

Четка “Гребен” е четка за направата на омбре дизайн. Тази четка прелива различните цветове плавно и постепенно благодарение на косъмчетата направени като гребен. С тази четка най-добре се получава омбре с гел лак или продукти с течна консистенция.

 

 

 

Sponch четката(Аеропуф) – представлява гъбичка. Използва се за направата на омбре с по-гъста консистенция на материала. Като гел боя, гел паста и други

 

 

 

 

Четка за рисуване (Котешко езиче)- Тази четка е подходяща в различни техники на декорации. С нея можете да рисувате цветя, листенца да преливате цветове, за да направите светлосянка на декорацията.

 

 

 

Master четка – тази четка е изключително удобна за направата на маникюр с Акрилгел. С овалната форма и дължината на косъмчетата лесно и бързо се оформя акрилгела.

 

 

Освен тези четки има и още много други модели като:

Пирамовидна четка- тази четка е подходяща за работа с акрил

Четка за акварел- тези четки са специално направени за декорации направени с акварел.

Четка ветрило – с този вид четки може да правите различни видове ефекти- като вълни, фон, облаци

Скосена четка- тази четка е еквивалент на плоска квадратна четка, но от едната страна е скосена. Подходяща е за направата на декорации (One Stroke)

Коя четка е най-подходяща за Вас зависи от материала с който ще работите и за каква техника ще бъде използвана тя.

Надявам се статията да Ви е била полезна

Христина Борисова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *